ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Τι είναι το καρδιοτοκογραφημα;

Το καρδιοτοκογράφημα, ή αλλιώς NST (Non Stress Test), αποτελεί μια μη παρεμβατική μέθοδο ελέγχου της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου σε συνδυασμό με την παρακολούθηση της δραστηριότητας της μήτρας.

Η εξέταση είναι απλή και ανώδυνη και συμβαίνει στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, η έγκυος βρίσκεται σε πλάγια ή ημικαθιστή θέση (δεν πρέπει να βρίσκεται σε ήπτια θέση για να μην ζαλιστεί) και τοποθετούνται πάνω στην κοιλιά της δυο κεφαλές, οι οποίες σταθεροποιούνται με την χρήση ειδικών ελαστικών ζωνών.

Η μια κεφαλή, τοποθετείται στο σημείο της κοιλιάς στο οποίο προσεγγίζεται η πλάτη του εμβρύου και προσδιορίζει την καρδιακή συχνότητα, δηλαδή τον χτύπο της καρδιάς του.

Η δεύτερη κεφαλή τοποθετείται στο ανώτερο τμήμα της κοιλιάς και ανιχνεύει την ύπαρξη ή μη συστολών της μήτρας.

Επιπλέον, δίδεται στην έγκυο ειδικός μοχλός με ενσωματωμένο κουμπί, το οποίο και η μητέρα θα πατάει κάθε φορά που αντιλαμβάνεται το έμβρυο να κινείται.

Αυτές οι μετρήσεις αποτυπώνονται σε ειδικό χαρτί για την αξιολόγησή τους από τον επαγγελματία υγείας (μαία, γυναικολόγο).

Η διάρκεια της εξέτασης κυμαίνεται από 20’ εως 40’ λεπτά, και το αποτέλεσμα αυτής είναι ενεργητικό (reactive) αν το έμβρυο κατά την διάρκεια της κίνησης του ή κατά την διάρκεια κάποιας συστολής της μήτρας εμφανίσει επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού.

Πηγές:

  • Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. The use of electronic fetal monitoring: the use and interpretation of cardiotocography in intrapartum fetal surveillance. London: RCOG, 2001
  • Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.. Green Top Guideline No 57. February 2011. Reduced Fetal Movements
  • Winje BA, Saastad E, Gunnes N, Tveit JV, Stray-Pedersen B,Flenady V, et al. Analysis of ’count-to-ten’ fetal movement charts: a prospective cohort study. BJOG: an international journal of obstetrics and gynaecology 2011;118(10):1229–38.
Επιμέλεια κειμένου: K. Mπέκιου, Κ. Γουρουντή
Τι εξετάζουμε στο καρδιοτοκογράφημα;
Το καρδιοτοκογράφημα στον τοκετό
Με ποιους τρόπους μετράω τις κινήσεις του μωρού μου;
Τι πρέπει να κάνω αν μειωθούν οι κινήσεις του μωρού;
Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψη μου για τις κινήσεις του μωρού;

 ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

pregnall 1200x500 FFF

 

BANNER EVDOMADA MAIAS CARDIOSAFEBIRTH

logo_teliko_small.png

Αγνώστων Μαρτύρων 33-37
17123 - Ν. Σμύρνη
info@cardiosafebirth.gr
+30 6937673814

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Κατασκευή & Φιλοξενεία Medical Promotion

Copyright © 2018 cardiosafebirth.gr
+30 6937673814 Αγνώστων Μαρτύρων 33-37, 17123 - Ν. Σμύρνη